Савина от Savini Gelato: Философията ни е семпла, не слагаме нищо излишно
Савина Николова е главният виновник за прекрасните сладоледи с нейна марка: Savini Gelato. Това е истински занаятчийски сладолед, който тя приготвя в своята работилница в София точно срещу Къщата с ягодите, на ул. „Сан Стефано“ 9.
Вие познавате Савина от предишния ни разговор с нея през 2017 година. Оттогава обаче за нея се промениха много неща. Савина сбъдна своите мечти да прави сладоледа, който желае, да участва в риалити предаване за готвене, да отвори собствен магазин за сладолед и дори да бъде майка!
Какво още има около нея, ще ни разкаже тя самата в следващите редове:
Савина, здравей, какво се случи с теб в последните години?
Здравейте, през последната година станах майка на прекрасния Даниел и успяхме да отворим три обекта на Savini, за да може все повече хора да имат достъп до истински занаятчийски сладолед. Разрастваме се.
Правиш сигурно най-добрия занаятчийски сладолед в България. През какво премина, докато превърнеш тази мечта в реалност?
Преминах и преминавам всекидневно през много трудности, защото истината е, че ние работим, докато другите хора се забавляват. Занаятчийството изисква жертви, но ти позволява вечер да заспиш удовлетворен и щастлив.
Какви хора прекрачват прага на твоето място, какъв сладолед обичат да поръчват и похапват?
Нашите клиенти са много различни хора и това ми носи радост, защото в основата на Savini е да демократизира качествените съставки. Никога не съм искала да създам нещо за избрани хора, по-скоро искам всеки, който яде от моя сладолед, да се чувства избран!
Как успявате да направите сладоледа освен вкусен, но и толкова шарен, с такива красиви цветове?
Не харесвам изкуствените оцветители, които се използват масово в хранителната индустрия, в същото време знам колко е важно да ни е красиво. Затова намерих решение в природата. В момента използваме суперхрани, за да оцветим нашите сладоледи. Невероятно е!
Какви са продуктите, които влагате в своя сладолед, защо той е уникален?
Сладоледът, който правим, е изключителна рядкост. Живеем в свят, в който се прави компромис със здравето на хората за сметка на чисто финансова печалба. Работим с биосертифицирано мляко, което е от два до три пъти по-скъпо от конвенционалното, с най-високия клас френска животинска сметана и с някои от най-добрите производители на шоколад в света, ядки и бурбонска ванилия. Философията ни е семпла, не слагаме нищо излишно.
Какви са трудностите, които срещате ежедневно? Има ли нелоялна конкуренция сред сладоледите например?
Разбира се, че има, но я отминаваме съвсем безлично. Когато те копират, значи си достатъчно добър, а когато крадат от теб, може би си и дори Пикасо на сладоледите.
Вече има занаятчийски сладолед Savini и в Пловдив. Защо реши първата твоя джелатерия извън София да е именно там?
Защото Пловдив е много специален град в емоционален план за мен и в исторически за цяла Европа. Харесвам енергията на това място, зарежда ме и е моята малка Италия.
Ти се занимаваш с организацията и на много курсове за натурален сладолед, висше сладкарство и здравословно хранене. Как ги убеди да се съгласят да дойдат? Какви са те като хора?
Имам късмета да вдъхновявам хората. Когато се прибрах в България, ми беше много тъпо, че няма къде да изям един хубав десерт по моите критерии. Нивото на сладкарството в България е много ниско, особено когато говорим за продукти, и бих искала това да се промени. Затова реших да започна да организирам мастър класове с някои от най-добрите сладкари в света.
С някои от тях нещата се случиха от само себе си, с други ми беше по-трудно, тъй като за много от тях България не е интересна дестинация, но аз обичам да виждам възможност във всичко. Вече имаме фиксиран календар с мастър класове по висше сладкарство за две години напред. Надявам се това да промени пазара у нас и все повече млади хора да се завърнат към тези професии, защото си заслужава.
Разбира се, винаги ще е по-лесно да изпечеш един замразен кроасан, но магията е в правенето, в майсторството, в знанието.
Показа на цяла България, че си добър кулинар, не искаш ли да се пробваш и със солената кухня?
Засега се въздържам и се ограничавам в соленото до готвене вкъщи, мисля, че ми е достатъчно.
Това да си майка как те вдъхновява в твоята работа?
Отговорността, която имам като майка, ме вдъхновява допълнително. Искам децата ни да ядат по-чиста и истинска храна.
Какво ти предстои в близко бъдеще?
Почивка. Работа и отдаденост!
Издай ни тайната на добрия сладолед, за какво да внимавамер особено през лятото, ако ти не си наблизо или не сме в София и Пловдив, за да си купим от твоя сладолед?
Аз лично не ям друг сладолед в България по разбираеми причини. Няма закон за занаятчийско производство. Всеки втори вече, който „бърка“ сладолед на място, нарича себе си занаятчия. Спекулира се ужасно много с тази дума.
Работи се с индустриални овкусяващи пасти и бази на прах. Ползват се моно- и диглицериди на мастните киселини и други синтетични стабилизатори, за да може сладоледът да изглежда „мазен и плътен“ и винаги с перфектна структура.
Просто бъдете внимателни в своя избор.