Успелите

Семейство Илчеви от Casa Kakau: Рецептата за здравословен шоколад е любовта!

Те са Иван и Ивалина Илчеви. И едва ли преди години са си мислили, че ще се занимават с производство на шоколад. Животът ги предизвиква! Детето им е със силна хранителна алергия и е невъзможно дори да изяде парче от вкусното лакомство. Тогава те решават да направят домашен шоколад от какаови зърна за своето момче.

Вкусът е прекрасен. Радостта огромна. Така през 2016-а година създават своя собствена компания, която носи името Casa Kakau. Днес марката предлага не само парченца вкусен и здравословен шоколад, а и 100% натурален шоколад за пиене. За любителите на чая са предвидили чай от какаови зърна с различни вкусове.

Забравих да кажа, че какаовите зърна се внасят директно от фермите в Еквадор. Качеството, труда и любовта, които влагат пък им носят най-престижните национални и международни награди в областта.

Запознайте се със семейство Илчеви и вкуса на техните забележителни продукти...

Кога и защо започнахте да се занимавате с производство на шоколад?

Винаги сме обичали шоколад. Това е десертът в нашия дом.

Идеята се зароди през 2015 година. Основен мотив бе невъзможността да се намери на пазара в България чист шоколад. Голямото ни дете е със силна алергия към мляко и млечни продукти и липсата на алтернатива ни насочи в тази посока.

Нужен ни бе шоколад! Без соев/слънчогледов лецитин. Без мляко и млечни продукти или следи от тях. Шоколад, който да бъде полезен.

Никога няма да забравим сълзите от щастие на нашия син, когато създадохме първия шоколад Casa Kakau. Най-накрая имаше шоколад, който той можеше да яде.

Доста е трудно да се прави черен шоколад. Просто вкусовите характеристики на изходящата суровина няма с какво да се маскират. По тази причина ние избираме ароматни и фини сортове какаови зърна. Правейки най-доброто, създаването на шоколад се превърна в страст.

Коя е най-голямата трудност в работата, която срещнахте до този момент? Как се справихте с нея?

Срещаме много трудности, тъй като сме малка работилница за шоколад. Всеки ден има непредвидени ситуации. Любовта към това, което правим, е начинът за справяне с трудностите.

Все още сте млада компания, а вече имате спечелени награди. Разкажете ни за тях?

Да, много сме горди с нашите награди, тъй като ние сме първите български шоколатиери, отличени с награда International Chocolate Awards, Eastern European Silver, 2017

Отличени сме с наградата „Иноватор в бизнеса“ в конкурса на „Slow Food - България“ и „Local Food - България“, подкрепен от в. Капитал и Фондация Америка за България.

Ние сме сред номинираните в най-голямото европейско Vegan изложение в Европа – Veganfach 2017, Кьолн, Германия.

Нашият флагмански продукт – черният шоколад Original Dark, спечели „Златен медал и диплом“ от Interfood & Drink 2017

Рецептата - неуморен труд, много безсънни нощи, но и много любов!

Какви са отзивите на хората, когато опитат вкуса на вашите продукти?

Изключително положителни. Освен наградите, дизайнът, маркетингът и старанието, което влагаме, вкусът е най-отличителната черта на нашия шоколад. В него дори няма подправки, които да променят оригиналните характеристики на какаовите зърна.

Няма по-голямо удоволствие от това да видиш как човек опитва за първи път продукта, който си създал, и в очите му се изписва истинска изненада, следвана от наслада и накрая усмивка, с която ти казва: „…поздравявам Ви!“.

А на вас кой е любимият ви продукт и вкус?

Приемаме нашите продукти като деца. Зад всеки един от тях стои много труд, отдаденост и грижа, за да бъде на пазара и да достигне нашите клиенти. Все пак това е занаятчийски ръчен шоколад от какаовите зърна. Грижата за продуктите е на всеки един етап. Лично селектираме от малки ферми в Еквадор на база вкусов и ароматен профил. Създаваме шоколадите чрез различни технологични процеси на място в нашата работилница.

Един от последните ни продукти се оказа предпочитан сред нашите приятели и познати. Това е шоколадът за пиене с джинджифил.

Семейните отношения пречат или помагат на работата?

При нас помагат семейните отношения. Познаваме се като личности и характери. Това помага за добрата комуникацията и справянето с работните задачи. Работим на принципа на часовниковия механизъм – всеки знае своето място и работим заедно за постигане на общите цели.

Парченце шоколад може ли да ни направи по-щастливи?

Определено "Да"!

Шоколадът носи наслада, а когато тя е здравословна и истински вкусна няма нищо по-добро от това да се отдадем на изкушението. Затова нека не четем само за шоколада, а да го опитаме…

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Гергана Ватова

Вярвам, че светът принадлежи на добрите хора. Търся чудеса. Спохождат ме вълшебства! Умело забърквам всякакви каши... Не познавам думата "скука".

Оставете коментар

0 коментара