Успелите

Положителното в България за последните 24 часа - 19.08.16

Десетгодишно дете реши наум 25 задачи на олимпиада по математика

10 годишният Виктор Шаовчев реши 25 задачи наум и се върна с медал. При това в конкуренция с още 760 деца, съобщава "Нова телевизия". „На мен забравиха да ми дадат листове и аз се гордея много, че без лист, като смятам 25 задачи наум, съм успял да изкарам поне бронз”, разказва Виктор Шаовчев. На олимпиадата по математика се състезават общо 760 деца от 15 държави. България е единственият представител от Европа. А от Сингапур, заедно с Виктор, се връщат още 10 българчета. Всяко от тях с медал. 

Блестящ Григор Димитров не даде сет на Вавринка

Първата ни ракета Григор Димитров надигра поставения под №2 в схемата швейцарец Стан Вавринка с 6:4, 6:4 в мач от третия кръг на турнира от серията "Мастърс" в Синсинати. Така Димитров вече има четири победи, при това поредни, от шест мача срещу носителя на 2 титли от "Големия шлем". Успехът изстреля Димитров на 1/4-финал, където негов съперник ще бъде победителят от сблъсъка между французина Жо-Вилфред Цонга и американеца Стийв Джонсън. Прочетете повече тук.

Врачанска библиотека пази най-дългата книга в света

Уникална книга, регистрирана в “Гинес”, се съхранява във врачанската регионална библиотека. Изданието “Книжна лаборатория” е най-дългата книга в света, съдържа 800 страници и е написана на есперанто. Тежи над 3 кг и е дебела 14 см. В нея има уникални ръчно оцветени илюстрации, а текстовете са напечатани и от двете страни на листовете. Страниците са оформени като хармоника. Когато се разгъне, изданието достига дължина от 316 метра. Точно толкова е дълга улица “Хенрик Сенкевич” в град Кйелце в Полша, където е роден авторът Радослав Новаковски. Интересно е, че в света има само още 4 екземпляра от нея, които се пазят в Австралия, Бразилия, Мексико и Полша.

Демирева се класира за финала на скока на височина в Рио

Мирела Демирева се класира на финала на скок височина на олимпийския турнир по лека атлетика в Рио де Жанейро. Българката преодоля от първи опит квалификационната норма от 194 см. Сребърната медалистка от европейското първенство в Амстердам тази година се справи от първи опит последователно с височини от 180 см, 185 см и 189 см, но на 192 имаше сериозни проблеми. Все пак, нашето момиче съумя да скочи 192 см в последния трети опит, а след това с лекота преодоля 194. Прочетете повече тук.

Филм за дядо Добри тръгва в кината от 2017-та година

Филмът за дядо Добри „Тихият Ангел“ е на финалната си права. До края на август лентата ще бъде окончателно завършена, след което ще бъде показана на международни фестивали, а през следващата година тръгва по кината у нас. БНТ2 първа ви показва ексклузивни кадри от новия филм за дядо Добри. Екипът на филма монтира последните кадри от лентата „Тихият Ангел“. Плодът на двугодишната работа на автора и режисьор Неди Джон Крос е преминал през много трудности – от финансиране и избор на екипи, до музиканти и участници. Най-важното за Джон Крос е, че ще може да покаже другото лице на България чрез доброто, което е направил един свят човек. Надява се, че филмът да накара хората да извършват повече добри постъпки по примера на дядо Добри. Както се е случило и със самия режисьор. Във филма „Тихият ангел“ участват актьори, хора от улицата, музиканти, политици, свещеници и  митрополити. В него зрителите за първи път ще видят и дъщерята на дядо Добри, която разказва за баща си.

Държавата дава 27 милиона лева на над 40 общини

Над 40 общини ще получат 27,212 млн. лв. допълнително през 2016 г. Парите ще отидат за реализирането на инфраструктурни проекти, реши кабинетът. Те ще се използват за изпълнение на значими за населените места проекти, които ще доведат до подобряване качеството на живот на хората и на достъпа до населените места.  Дейностите са свързани приоритетно с ремонт на общинска пътна и улична мрежа, на училища и детски градини, както и с подобряване на водоснабдителната система на територията на редица градове и села.

Правят поляна от старо депо в Ловеч

Рекултивация на старото градско сметище се извършва в момента в Ловеч, съобщи инж. Ивелина Радевска, зам.-кмет по строителство, архитектура, градоустройство и екология на Община Ловеч.  Общата стойност е милион и 860 хиляди лева без ДДС, като ПУДОС финансира техническата рекултивация, а община Ловеч – биологичната, която е в рамките на 118 хиляди лева без ДДС.  Усвоените средства до момента са около 250 хиляди лева. Основните дейности, които трябва да бъдат извършени са разчистване на терена от растителност и отпадъци, предепониране на отпадъци, поставяне на глинен екран, хумус и затревяване. Като съоръжение се изпълнява басейн, отводнителни канавки, дренаж, газова система и се ремонтира електропровод. В момента е разчистен  терен от 8800 кв.м от растителност и отпадъци, доставена  е глина 12000 кубика, предепонирани са около 10 хиляди кубика отпадъци и е доставен хумус 3000 кубика. След приключване на рекултивацията се очаква  теренът, който ще бъде затревен, да не се отличава от околните. По този начин се решава проблемът  със замърсяването от старото градско сметище.

Нова инициатива за фотография стартира в Перник

Трима млади фотографи от Перник преди броени дни направиха страницата People of Pernik, с която си поставиха за цел да покажат колорита на града. Фотографите Емануела Найденова, Владислав Стоилов и Мира Димитрова обикалят града с фотоапарати и заснемат интересни хора и разказват историите им. Тази вечер е и първото им събитие по повод Деня на Фотографията. Ще съберат гражданите на Централния Площад и ще запечатят млади и стари. Събитието им е и в подкрепа на предизвикателството към трите медии на uspelite.bg #рЕмисия.

Древни ритуали оживяват край Приморско

Древни ритуали ще оживеят този уикенд на тракийското светилище Бегликташ край Приморско. Това е последната за летен сезон 2016 възстановка, която се очаква да бъде видяна от десетки родни и чуждестранни туристи. Тя ще бъде представена на 20 август – събота, от 19:30 часа на мегалитното светилище. Самодейци, преоблечени като жреци, самодиви и божества ще прeсъздадат бракосъчетанието между богинята майка и Бога слънце. Нашите предци са извършвали ритуала вечерта, преди лятното равноденствие. За свещенодействието са били използвани няколко свещени течности – виното, символизиращо земята, зехтинът – символ на огъня, млякото – на въздуха, и водата – от която се е раждал животът.

Снимка: Мила Друмева

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Венелин Добрев

Съосновател на инициативата и автор на идеята за „Младите успели българи“, която по-късно става uspelite.bg. С интереси в областта на туризма, предприемачеството и маркетинга. Любимите ми неща са пътуванията, хубавите филми и рок музиката.

Оставете коментар

0 коментара