Успелите

3556 врабчета преброиха доброволци от цялата страна

Кампанията „Ние броим врабчетата“ се проведе и тази година за седми път на 22-ри април. Инициативата успя да обедини стотици доброволци в цялата страна, като те преброиха общо 3556 врабчета. Това съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

Отчетените локации бяха 276 на брой. Общият брой на преброените врабчета е сбор от трите вида – домашно, полско и испанско.

Домашните врабчета съставляват 70% от всички (2489 бр.), полските са 27% (или 961 бр.), а испанското врабче по традиция е с най-малка численост –3% ( 106 бр.). Процентното съотношение между различните видове врабчета е приблизително същото като миналата година – 73% : 23% : 5%. 

Най-многобройният запис отчетоха до с. Алтово, Ямболско - 240 птици. Другите райони, в които са отчетени най-много врабчета са Шумен с 200 на брой и Плевен със 100.

За разлика от миналата година, локациите, в които не са наблюдавани никакви врабчета са 13%, докато през 2022 г. цифрата беше 9%.

По традиция най-много птици са регистрирани в дворове на къщи - 42%, следват междублоковите пространства с 23%, парковете - 12%, тихите улици с 5% и поляна с храсти от 2%. Тези данни потвърждават за пореден път значението на зелените площи както в дворовете на къщи, така и в междублоковите пространства като важна среда за биоразнообразието в градовете, което от своя страна е показател и за благосъстоянието на хората.

Българското дружество за защита на птиците изказва благодарност на всички участници в преброяването, партньори и медии!


 

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара