Аля Маркова ще се бори за първото място в „Gourmand World Cookbook Awards“
Илюстрираната кулинарна книга „Готварска книга за големи деца“ на Аля Маркова е включена в списъка на международните награди за кулинарни издания „Gourmand World Cookbook Awards“. Българката попада в топ 4 и е избрана между участници от 205 страни.
Аля Маркова впечатлява с умението да превръща обикновени рецепти във вълнуващи истории, а невероятните ѝ илюстрации, подправени с чувство за хумор, превръщат готвенето в истински забавно преживяване. В книгата си „Готварска книга за големи деца“ тя събира 14 рецепти в категория „Солено” и още толкова в „Сладко и закуски”, като указанията за готвачите са под формата на комикс.
“Това е книга за всеки, който обича да си хапва и да се забавлява, докато готви. За всеки, който не смята, че да си голям, значи да не си дете – и че да си дете, не значи непременно, че не си също голям”, споделя авторката.
Начинът, по който рисува, издава начина и на мислене и как гледа на живота. Тя пренася доброто си настроение върху илюстрациите и кара всеки, който разгърне страниците да се усмихне.
Аля Маркова е родена в България, но израства в Испания. В последствие се завръща и прекара тийнейджърските си години тук, но след това Испания отново я привлича към себе си. Остава там 18 години и работи като илюстратор към испански издателства. Сега отново е у дома и от месец юли е част от екипа на испанската редакция на „Радио България“.
По изкуството на илюстрацията се запалва благодарение на своя баща, който също е илюстратор. Двамата заедно създават цяла "колекция" от 20 книги, след което поема сама по своя път. Аля представя себе си като карикатурист, който някога е искал да бъде готвач. Храната я вдъхновява и през 2009 г. решава да създаде собствен кулинарен блог. В него тя разкрива тайните на българската традиционна кухня чрез рисунки. Статиите са на испански, но често се срещат български думи, именно защото към всяка рецепта има “мини урок” по български език.
Всъщност в „Готварска книга за големи деца“ са включени най-любимите ѝ рецепти от блога. Художничката разказва, че сред рисуваните рецепти в новото луксозно издание няма такива, които са попаднали случайно:
"Всяка рецепта е свързана с някакво изживяване, някаква история. Например майонезата, която за мен е свързана с една смешна случка. Разбрах как се прави майонеза благодарение на един известен испански готвач – Карлос Аргиняно. До момента, в който той показа по телевизията как се приготвя, аз си мислех, че майонезата се продава само в бурканчета в магазините и бях толкова впечатлена, че трябваше веднага да я нарисувам. Има и рецепта на миш-маш, който, както се вижда в книгата, е вдъхновен от баба ми. И тя е увековечена с нейното печене на чушки!"
Надяваме се искреността и оригиналността да донесат на нашето момиче първото място, а това ще разберем по време на Саудитския фестивал от 27 до 29 ноември. Там тя ще се конкурира с трима свои колеги от Чили, Франция и Нова Зеландия.