Как се прави жива бира у дома?
Любка е поредната българка, която избира родината пред живот другаде. Това е само една от историите, които журналистът Петя Кертикова представя в рубриката си "Завърналите се с Петя Кертикова" към "България сутрин" по телевизия Bulgaria On Air, за която печели престижна награда от медийния фестивал "Българската Европа".
Как се прави жива бира у дома, колко време отнема и коя е най-важната съставка? #направисибира
Тази седмица в Завърналите се - рубрика на Петя Кертикова разказвам историята на Любка и Робърт Хенри.
Семейството сменя Лондон със Стара Загора, за да предаде тънкостите на занаята в правенето на домашна бира. Всичко започва като на шега. Любка решава да подари на мъжа си, с когото се запознава във Варна, оборудване за приготвяне на домашна бира. С времето Робърт се усъвършенства и задобрява. Съседите на сем. Хенри в Източен Лондон оценяват уменията на Робърт и дори започват да купуват бира от него.
"Видяхме, че можем да правим това и в България. Инициатор да се приберем в родината ми беше Робърт."
Въпреки немалкото трудности в началото Любка и Робърт искат да останат и да продължат да се развиват в България.
"Искаме нашата дъщеря, а дай Боже да има и още едно детенце, да израсне тук, да бъде възпитана в българския дух, лятото да има възможност да играе навън, да има море, планина - нещо, което много трудно може да се случи в Англия."