Успелите

Кутия за хляб/Bread Box: Натуралният хляб съдържа в себе си страхотна енергия, която искахме да разпространим!

Теодора и Вероника са приятелки с обща мечта и разбирания за вкусната и полезна храна. Затова създават и общ семеен бизнес, а именно Софийската пекарна Кутия за хляб / Bread Box. Само за няколко месеца работа се усъвършенстват и предлагат вкусен и полезен занаятчийски хляб с квас, страхотен бананов кекс, здравословни мекици с квас и авторски ябълков щрудел. Кокетната им пекарна олицетворява стремежа им за хапването на качествени печива с квас и желанието им да нахранят тялото и сетивата на клиентите си с натурална храна, която да ги зареди с позитивна енергия.

Разкажете ни за себе си? Вие сте юрист и маркетолог, как решихте да отворите пекарна за занаятчийски хляб и печива с квас от натурални продукти? Откъде идва тази ваша страст?

Ние сме Теодора и Вероника – две приятелки от ученическите години. Като всички жени, изпълняваме различни роли – на майки, съпруги, а отскоро и на предприемачи. Заедно създадохме пекарна "Кутия за хляб", където предлагаме на своите клиенти различни видове занаятчийски хляб и печива с квас от естествени продукти. Направихме Кутията, защото през последните години имахме желание да развиваме нещо свое, нещо стойностно, което ни носи щастие. Място, където да виждаме прекия резултат от своята работа и да се чувстваме независими. А натуралният хляб съдържа в себе си страхотна енергия, която искахме да разпространим.


Трудна ли беше промяната? Какво бихте посъветвали хора, които не се престрашават към тази стъпка?

Всяко ново начало е малко плашещо за нас. Много дълго премисляхме и анализирахме какво, дали и как точно да го направим. Вярваме обаче, че човек не бива да се страхува от неизвестното, както и от евентуален провал. Трябва по-често да бягаме от зоната си на комфорт, защото това ни дърпа напред и ни кара да се развиваме.

Бихме посъветвали хората да намерят своя собствен път, своите лични цели и да дадат живот на идеите си. Добрата подготовка обаче никога не е излишна. Смятаме, че човек трябва да рискува, да създава и да прави нови неща, стъпвайки на добри основи. Да развива личностните и професионалните си качества, а също и постоянно да се информира за новостите в областта, която е избрал, за пазара, клиентите, конкуренцията и прочие.

Постоянно съветваме и себе си да не се страхуваме от промяната, защото тя е единственото сигурно нещо в този живот. А когато човек се опитва да развива собствен бизнес, гъвкавостта и адаптивността са едни от най-ценните качества! 


Как се зароди идеята за пекарната?

Винаги сме искали да имаме “нашето” място, където да създаваме нещо стойностно, да общуваме с позитивни хора и изобщо да се чувстваме добре. През последните години здравословното хранене е наш приоритет, а като майки постоянно имаме притеснение с какво храним децата си и каква храна слагаме на масата. Осъзнаваме, че не всеки ден човек може да приготви натурален хляб с квас, защото това изисква не само умения, но и много време. Затова решихме да направим Кутията. В случай, че не сте успели да си сготвите нещо вкусно и полезно у дома или пък ако сте в движение и имате нужда от храна за из път, ние сме насреща. В пекарната ни всичко се приготвя по начина, по който го правим и вкъщи – със същите качествени продукти и процеси. Идеята узряваше дълго в главите ни - може би година или дори две. В един телефонен разговор просто си казахме “Хайде вече да го направим” и няколко месеца по-късно беше факт! 


Важна ли е качествената и натурална храна?

За нас е важно храната да бъде както пълноценен източник на енергия за клетките ни, така и да носи удоволствие за сетивата. Иначе казано, смятаме, че храната трябва да е едновременно вкусна, полезна и питателна, за да бъдем здрави и щастливи. Ако тя е и в умерени количества, няма място за угризения.

Като пример за това, колко е важна качествената храна, можем да дадем натуралния хляб с квас. Той е по-лесно смилаем - благодарение на млечно-киселите бактерии в кваса и дългата ферментация. Помага за регулиране нивата на кръвната захар, има намалено съдържание на глутен и увеличено съдържание на витамини, минерали и полезни бактерии. Това, че не съдържа изкуствени добавки като подобрители, консерванти, заместители и оцветители е още една предпоставка за добро храносмилане и по-добро здраве. Изброените изкуствени добавки, от своя страна, биха неутрализирали всички споменати ползи.


Усеща ли се интереса на хората към хубавата храна, качественият хляб и печива?

Може би благодарение и на специфичната обстановка, в която се намираме, хората по-често осъзнават връзката между храната, която приемат, и здравословното си състояние. Това е една от причините да виждаме все повече специализирани магазини – не само пекарни, но и млекарници, месарници, магазини за ядки, маслини и т.н. Клиентите разбират, че в специализираните места обикновено се предлагат по-качествени продукти с по-чисти съставки. Затова и са готови да отделят малко повече време и средства, за да си вземат например ръчноприготвен хляб с квас, който не само не съдържа вредни съставки, а дори е и полезен. От друга страна, хубавата опаковка и ниската цена могат да бъдат примамливи за клиентите. Така хората често купуват продукти с вредно съдържание, за което не подозират. Образоването на потребителите е дълъг процес, а също така е свързано и с повишаването на стандарта на живот, защото хубавата храна е и по-скъпа. Надяваме се, че с времето все повече хора ще имат достъп до качествена храна и ще правят съзнателен избор да консумират именно такава! 

Предлагате ли авторски рецепти в пекарната и коя е любимата на клиентите ви?

Можем да кажем, че по-голямата част от рецептите ни са авторски. За това заслуга има целият чудесен екип, с който работим и който е винаги отворен за експерименти в кухнята. Най-много се гордеем с натуралния ни хляб с квас, който правим по авторска рецепта, която усъвършенствахме през последните месеци в пекарната. Освен традиционния бял хляб имаме такъв със сушени домати и с маслини, 100% пълнозърнест, а също и хляб с квас от био лимец и с ленено семе. Не е за изпускане също ябълковият ни щрудел, както и бисквитите с био орехи и натурален шоколад.


Какво ще пожелаете на читателите ни? 

Желаем на всички смелост, за да създадат от сърце един пълноценен живот без съжаления за това, което е можело да направят, но са пропуснали. Бъдете отдадени във всичко, с което се захванете. Влагайте желание и търпение и животът ще ви се отблагодари!

Снимков материал: Личен архив "Кутия за хляб"

Успяхме ли да те вдъхновим?
Подкрепи позитивната журналистика в България…

Ние сме млад екип от момичета и момчета, гладни за обективност в медиите. Работим здраво, за да ви върнем вярата и да ви покажем, че добрите примери са навсякъде около нас. Противопоставяме се на стила и работата на традиционните медии, за да ви покажем положителната страна на монетата.

Обръщаме се към вас с апел за дарение в подкрепа на журналистиката, която правим. Всички постъпления се инвестират в развитието сайта. С тях ние увеличаваме обема и качеството на позитивните новини от България.

Защото сме тук заради нашето общо бъдеще и вярваме, че то ще е добро!

Препоръчани статии

Габриела Трендафилова

Магистър по "Международен туристически бизнес", бакалавър по "Мениджмънт", допълнителна специалност по "Журналистика". Обожавам хубавата домашна храна и съм кулинар по душа. Обичам природата, но най-вече морето. Уважавам добрите обноски и доброто възпитание в хората. Обичам да пиша и вярвам в силата на правилно използваните думи.

Оставете коментар

0 коментара